Predstavitev

Prostovoljno gasilsko društvo Ježica je osrednja enota sektorja Sever v Gasilski zvezi Ljubljana.

Prostovoljno gasilsko društvo Ježica je osrednja enota sektorja Sever v Gasilski zvezi Ljubljana (nekdanji sektor Bežigrad in občinska gasilska zveza Ljubljana). Društvo je 3. kategorije in ima 137 članov, od tega jih je 45 v operativni sestavi. Operativni člani skrbimo za javno gasilsko službo v Mestni občini Ljubljana. Imamo pester požarni okoliš, ki pokriva gozd in travnike ob reki Savi na severu, podeželsko okolje na Ježici, Mali vasi, Savljah in Klečah, na robu Savelj se razvija tudi manjša industrijska cona, v bližini gasilskega doma na Ježici se nahaja strjeno urbano okolje z visokimi zgradbami, vse tja do bežigrajskega stadiona na jugu.

Med našimi operativnim člani imamo tudi skupino, ki je izobražena za reševanje z višin in globin, predvsem za reševanje v urbanem okolju z vrvno tehniko. Za omenjeno reševanje imamo prav tako sklenjeno pogodbo z Mestno občino Ljubljana.

V društvu deluje tudi skupina članov, ki so izobraženi na področju nujne medicinske pomoči. Člani se mesečno udeležujejo vaj na območju sektorja in drugod po Ljubljani. Vsako leto se udeležijo tekmovanja, ki ga organizira Mestna občina Ljubljana.

Poleg operativnih članov društvo tvorijo tudi gasilski veterani in gasilska mladina. Člani našega gasilskega društva se veliko ukvarjamo in skrbimo za gasilsko mladino, saj se zavedamo, kako pomembno je ohranjati gasilske vrednote in znanja. V društvu se odvija mladinski krožek, ki ga obiskujejo otroci stari od 6 pa vse do 16 let, ko dopolnijo pogoje za operativne člane. Naši mlajši člani se tako tedensko srečujejo z gasilskimi osnovami, s tehnikami gašenja v vsakodnevnem življenju, preventivnimi ukrepi, kako ukrepati ob manjših požarih in druge zabavne stvari … Prav tako se vsako leto udeležijo gasilskih tekmovanj, orientacijskega tekmovanja, gasilskega kviza, smučarskega tekmovanja organiziranega v okviru Gasilske zveze Ljubljana in sektorskega smučarskega tekmovanja. Tekmovanj se poleg mladine udeležujemo tudi ostali člani.

Sedaj že tradicionalno člani društva strnemo moči ob koncu maja, ko priredimo veliko vrtno veselico za naše sokrajane.